Onderhouds tips
- Verwijder je sieraden (ook leren sieraden!) bij huishoudelijk of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigd raken door bepaalde schoonmaakmiddelen (chloor/zout) of door te hard stoten. Bovendien zou je anders je sieraden kunnen verliezen. Leren sieraden moet je bovendien uit de buurt van water gehouden, omdat deze anders kleur verliezen en barsten door uitzetten en krimpen tijdens nat worden en drogen.
- Je kunt je sieraden beter niet los in een lade of doosje leggen. Sieraden kunnen elkaar beschadigen, dus berg je sieraden los van elkaar op om krassen of andere beschadigingen te voorkomen.
- Laat je sieraad niet in contact komen met harde oppervlakken en doe je sieraad alleen om boven een zachte vloer.
- Draag je sieraden niet in fel zonlicht. Parels en edelstenen kunnen onder invloed van zonlicht gemakkelijk verkleuren.
- Make-up, haarlak en parfum bevatten bepaalde stoffen die, als ze in contact komen met goudlegeringen, vlekken kunnen achterlaten op huid en kleding. Zelfs de glans van parels kan verloren gaan door deze producten. Je kunt het beste wachten tot het laatste moment om je sieraden om te doen.
- Titanium sieraden blijven mooi als ze af en toe in een zeepbadje (van bijvoorbeeld groene zeep) worden ondergedompeld. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een zachte doek.
Dat kan als volgt:
- Doe in een schaaltje een warm sopje met een zacht, vloeibaar (af)wasmiddel. Borstel de Diamant hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel. Spoel hem onder warm, stromend water zorgvuldig af. Dep de Diamant vervolgens droog met een zachte, niet pluizende doek.
- Een ander huishoudmiddeltje om Diamant weer te laten schitteren is een mengsel van gelijke delen ammoniak en water. Plaats het sieraad met de Diamant hierin en laat het 30 minuten weken.
- Haal vervolgens het sieraad er uit en tik voorzichtig met een borsteltje zacht op de voor- en achterkant van de zetting. Haal het nog een keer door de oplossing en laat de Diamant, zonder na te spoelen, op een stuk papier drogen. Vanzelfsprekend kan een Diamant ook met Hagerty Pearl Clean worden schoongemaakt.
- Bescherm je Parels tegen cosmetica. Hun schitterende glans en kleur zullen vervagen door contact met make-up, haarlak en parfum.
- Het verkleuren van Parels en zilver komt ook voor bij normaal gebruik.
- Laat je sieraden op zijn minst eens per jaar door een juwelier controleren. Je juwelier kijkt het sieraad na op losse zettingen en tekenen van slijtage. Meestal wordt je sieraad dan meteen professioneel schoongemaakt.
- Om je sieraden optimaal te onderhouden, bevelen wij Hagerty producten aan. Juwelier It’s Beautiful heeft de speciale Hagerty Silver Clean, Hagerty Pearl Clean en de Hagerty poetsdoek in haar assortiment.
- Je sieraad is een kostbaar bezit. De waarde is vaak niet alleen in geld uit te drukken maar bestaat vrijwel altijd uit een (groot) deel emotionele waarde door een speciale herinnering aan een persoon of gebeurtenis.
- Wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die ontstaan is door het dragen van de sieraden of door verkeerd / oneigenlijk gebruik.
- Wil je meer informatie over onderhoud? Kijk dan op: Sieradeninfo. Sieraden-info is een website van het SieradenInformatieCentrum, een onderdeel van de Federatie Goud en Zilver: de Nederlandse branchevereniging voor de sieraden- en horlogebranche.
- Om het mechaniek zo min mogelijk bloot te stellen aan mogelijke schade, kun je het beste het horloge van je pols te verwijderen voordat je het opwindt. Opwinden doe je altijd met de klok mee.
- Juwelier It’s Beautiful raadt je aan om je horloge zoveel mogelijk te beschermen tegen harde stoten en schokken, zelfs wanneer je horloge het predicaat “schokbestendig” heeft meegekregen. Vermijd blootstelling aan extreme temperatuursveranderingen, zoals deze kunnen vóórkomen, wanneer je je horloge verplaatst van je warme pols naar een koud aanrechtblad.
- Juwelier It’s Beautiful raadt je aan om je horloge te verwijderen wanneer je pols vochtig is of voordat je gaat zwemmen of douchen, tenzij je horloge bij aankoop het predicaat “waterdicht” heeft meegekregen. Wanneer er desondanks toch water of condens in je horloge is gekomen dan breng je je horloge naar je horlogemaker of juwelier, ook wanneer het uurwerk nog functioneert. Vocht is de oorzaak van roest en kan je horloge ruïneren. Wanneer het glas van je horloge niet meer heel is, laat het dan vervangen. Zelfs een kleine barst in het glas kan stof en vocht doorlaten en het binnenwerk beschadigen.
- Vervang een lege batterij onmiddellijk wanneer hij leeg is. Een lege batterij kan gaan lekken en het uurwerk verwoesten. Vooral in mechanische horloges komen bewegende onderdelen voor. Deze onderdelen moeten worden gesmeerd met een speciaal daarvoor geëigende olie. Voor een langere levensduur van je horloge is het aan te bevelen om je horloge iedere twee jaar professioneel te laten reinigen en wanneer nodig of wenselijk te laten voorzien van nieuwe olie.
- Probeer nooit je horloge zelf te repareren! Omdat een uurwerk uit veel kleine onderdelen bestaat, kun je het openen hiervan beter aan een deskundige overlaten. Voor onderhoud van je horloge geldt: iedere vraag die je onze klantenservice stelt wat betreft advies, zal zo professioneel en zorgvuldig mogelijk worden beantwoord.
Het komt wel eens voor: Je koopt een beeldschoon zilveren sieraad of krijgt er één cadeau en na een paar dagen dragen, begint het sieraad ineens een donkere, bijna zwarte kleur te krijgen. In een enkel geval slaat zelfs je huid zwart uit. Waarom gebeurt dit? Wat kun je er aan doen?
Dat je sieraad zwart uitslaat, zegt niks over de kwaliteit of zelfs de echtheid van je zilveren sieraad. Verkleuring van het edelmetaal komt bij alle gehaltes zilver voor en zegt dus niks over de kwaliteit ofwel de echtheid. Heb je in het verleden zonder problemen zilveren sieraden gedragen, maar slaat je meest recente aankoop ineens zwart uit? De kans bestaat dat de verkleuring van je zilveren sieraad aan één van de onderstaande oorzaken te wijten is.
Omdat zilver een edelmetaal is, kan dit gaan oxideren, wat resulteert in een zwarte verkleuring. Dit natuurlijke proces is niet schadelijk en kan gemakkelijk verholpen worden door het sieraad zo nu en dan even op te poetsen.
De verkleuring kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het kan zelfs veroorzaakt worden door een aantal materialen, die je wellicht draagt of nuttigt. Deze materialen hebben allemaal gemeen dat ze rijk zijn aan waterstofsulfide, oftewel zwavel. Wanneer zilver met materialen in aanraking komt die rijk zijn aan zwavel, ontstaat er een chemische reactie en wordt er een zwart laagje gevormd. De volgende materialen zijn rijk aan zwavel: wol, latex, rubber, elastiek, veel parfums, eieren en uien.
Een andere oorzaak kan zijn dat het zilver reageert op de natuurlijke oliën die je huid aanmaakt. Afhankelijk van je voeding, eventueel alcoholgebruik of medicijn inname kan het zilver sterk reageren op de stoffen in je huid. Dit komt omdat je hiermee de zuurgraad van je huid beïnvloedt, waardoor er een chemische reactie kan ontstaan. Hetzelfde geldt ook voor zweet.
Geen twee mensen zijn hetzelfde en hetzelfde geldt voor je huid. Bij de één reageert het zilver bijzonder heftig en bij een ander is er geen enkele reactie. Helaas is hiervoor niet één duidelijk oplossing, maar er zijn wel aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je sieraden minder snel zwart worden.
- Wanneer je ernstige koorts hebt of van plan bent om intensief te sporten, doe je sieraden dan af. Zo voorkom je dat er een chemische reactie tussen de stoffen in je huid en het zilveren sieraad ontstaat.
- Houd je zilveren sieraden zoveel mogelijk uit de buurt van de bovengenoemde zwavelhoudende stoffen.
- Wanneer je van plan bent om te gaan zwemmen, je handen te gaan wassen of te gaan schoonmaken, doe je sieraden dan af. Dit omdat ook schoonmaakmiddelen (met vaak een sterk chemische samenstelling) een chemische reactie tussen de stoffen in je huid en het zilveren sieraad kunnen laten ontstaan.
- Doe je zilveren sieraden pas als laatste om en dan vooral pas nadat je je make-up hebt gebruikt, parfum heeft opgespoten en haarspray hebt gebruikt. Zo voorkom je bijvoorbeeld, dat de haarspray neerdwarrelt op je zilveren sieraad en hierop reageert.
Je hebt je gehouden aan alle bovenstaande aandachtspunten, maar tóch is je zilveren sieraad verkleurd. Geen zorgen, dit is goed te verhelpen. Vaak kun je het probleem al verhelpen met een (zilver)poetsdoek. Je poetst het sieraad zo goed mogelijk op en je kunt het mooie sieraad weer een aanzienlijke periode dragen. Mocht het hiermee niet verholpen zijn of wil je je sieraad echt volledig reinigen? Ga dan langs bij je plaatselijke juwelier of neem contact met ons op! Wij kunnen je sieraden met een speciale machine polijsten en ze ultrasonisch reinigen. Je sieraden zien er hierna weer uit als nieuw.
Je sieraden worden mettertijd vies. Dit is niet iets dat je kunt voorkomen. Zelfs de sieraden van de schoonste persoon zullen wel eens vies worden. Vuil en fijne stofdeeltjes, maar ook huidvet en zweet beïnvloeden je sieraden. Zo kan zilver verkleuren, simpelweg vanwege de chemische samenstelling van je huid. Deze sieraden zijn, wanneer ze vies worden, gemakkelijk schoon te maken met een zachte borstel en wat lauw zeepwater, maar wanneer ze lange tijd niet zijn schoongemaakt en het vuil echt aangekoekt is, dan zal het een stuk moeilijker te verwijderen zijn. In dat geval kunnen wij de oplossing bieden.
Voor het reinigen van je sieraden gebruiken wij een ultrasonisch bad en speciaal geformuleerde middelen om deze volledig te reinigen en te laten stralen alsof ze nog nooit gedragen zijn. Vuil, stof, oxidatie, je sieraden worden volledig gereinigd.
De kosten voor het laten reinigen van je sieraad zijn € 12,50.
Je zult je sieraad zelf aan ons op moeten sturen. Nadat je sieraad is gereinigd, sturen wij deze kosteloos weer naar je op.
Niet alleen vuil, maar ook scherpe objecten vormen een gevaar voor de nieuwstaat van je sieraden. Zo zullen ringen en armbanden vrij snel bedekt zijn met gebruikerssporen, simpelweg door ze te dragen. Zo schaaft je armband over je bureau, wanneer je bijvoorbeeld op de computer zit en zal je ring al snel licht beschadigd raken, wanneer je iets optilt. Net als het vuil, zijn ook deze gebruikerssporen nagenoeg niet te voorkomen. Niet iedereen ergert zich aan gebruikerssporen. Het is tenslotte iets onvermijdelijks. Toch is het zeker mogelijk om deze gebruikerssporen te laten verwijderen, door je sieraden te laten polijsten.
Bij het polijsten van je sieraad gaan wij heel zorgvuldig te werk en gebruiken wij een gespecialiseerde machine, die speciaal is gemaakt voor het polijsten van sieraden. Nadat je sieraden gepolijst zijn, zien deze er weer als nieuw uit!
- De kosten voor het laten polijsten van je ring zijn € 12,50.
- De kosten voor het laten polijsten van je armband zijn € 17,50.
Je zult je sieraad zelf aan ons moeten sturen. Nadat je sieraad is gepolijst, sturen wij deze kosteloos weer naar je op.