Wat zijn parels?
Parels, je weet wel: die kleine, ronde, glanzende, parelmoerkleurige kralen. Weet jij wat parels nou eigenlijk zijn? Misschien heb je wel eens parels gezien. Echte of neppe parels, ze worden veel gebruikt aan een ketting of armband.
Al vanaf heel vroeger, zo’n 6000 jaar geleden, worden parels door mensen gebruikt. De Mongolen maakten afkooksels van parels omdat ze de kracht van de mannen zou verhogen. De Romeinen brachten parels in verband met wijsheid, geluk en macht. In India worden parels gedragen als talisman en de Chinezen gebruikten parels in hun geneeswijzen. Volgens de Orde van de Negen Edelstenen is de parel er daar één van.
Een parel gaat ongeveer 100 tot 105 jaar mee. Daarna bladdert het parelmoer af. Je kunt dus geen eeuwenoude parels als erfstuk gebruiken. En hoewel de hardheid van een parel maar 2,5 tot 5 op de hardheidsschaal van Mohs is, is het bijna onmogelijk om met de hand een parel stuk te maken. Mede daardoor zijn parels heel geschikt om te verwerken in diverse sieraden.
De meeste parels worden gekweekt in zogeheten parelkwekerijen. Behalve deze kwekerijen zijn ook parelduikers van belang bij het verkrijgen van parels. Misschien denk je nu: “Leuk, deze informatie, maar ik wil graag weten hoe een parel gemaakt wordt.” Voordat ik dit uit de doeken ga doen, wil ik je er eest op wijzen dat je onder de echte parels 3 soorten zijn:
- De gekweekte zoutwaterparel
- De gekweekte zoetwaterparel
- De wilde parel
Om een zoutwaterparel te kweken wordt een korreltje parelmoer in een oester gelegd in een parelkwekerij. Na minimaal 2 jaar kan een parel worden geoogst, die op deze manier is ontstaan. In 1896 heeft de Japanner Kokichi Mikimoto patent aangevraagd en gekregen voor deze, door diezelfde Japanner ontwikkelde, teeltwijze.
Om een zoetwaterparel te kweken wordt er mantelweefsel in plaats van parelmoer ingebracht. Zoetwaterparels zijn helemaal van parelmoer doordat het ingebrachte mantelweefsel oplost.
Niet gekweekte parels komen in de natuur voor in Sri Lanka, Zuid-India (Golf van Mannar), Oman, Iran, Saoedi-Arabië en de Perzische Golf. Bij deze parels is er sprake van een stofje dat niet van nature in de oester thuishoort. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een korreltje zand.
Een parel bestaat uit parelmoer. Parelmoer bestaat uit Aragoniet (koolzure kalk) en Conchyne (organische hoornstof) die microkristallen aan elkaar plakt met Conchiolin (een eiwit) in laagjes over elkaar heen, vanuit het middelpunt naar buiten toe.
Vroeger werden parels bijna uitsluitend gedragen door mensen met geld. Op schilderijen worden parels afgebeeld als uiting van rijkdom. Tegenwoordig worden ze gedragen en cadeau gegeven door mensen in bijna alle lagen van de bevolking.
De waarde van een parel wordt bepaald aan de hand van 7 factoren:
- Glans of luster, deze is het belangrijkste
- Kleur, een zeldzame kleur is kostbaarder
- Vorm, traanvormige parels worden meestal verwerkt tot hangers
- Symmetrie, perfect ronde parels zijn zeldzaam
- Structuur van het parelmoer
- Grootte, hierbij geldt niet automatisch dat groter ook duurder betekent
- Perfectie, hoe perfecter qua luster, vorm en symmetrie hoe duurder
Aan een parel wordt ook een helende werking toegeschreven. Zo zou een parel symbool staan voor de zachte en zuiverende energie, die rust, vrede en verlichting brengt. Van een parel wordt gezegd dat deze eigenschappen stimuleert, zoals eerlijkheid, inzicht, begrip, integriteit en acceptatie van jezelf en anderen. Een parel zou een emotionele balans bevorderen, doordat het helpt om stress, boosheid en schuldgevoel los te laten. Doordat het afleidende gedachten en “ruis” vermindert, zorgt het voor een heldere geest, concentratie en focus. Bovendien bevordert een parel spirituele groei en transformatie, om maar enkele eigenschappen te benoemen.
Persoonlijk vind ik een parel of een uit parels bestaand sieraad een heel mooi geschenk voor iemand, die iets heftigs heeft meegemaakt in haar leven. Ik denk hierbij aan iemand die een dierbare is verloren of die kanker heeft gehad of iets soortgelijks. Zo iemand heeft een (onzichtbaar) litteken opgelopen. Dat het leven van zo iemand van veel waarde is, kan mooi door middel van een parel worden weergegeven. Een parel wordt immers gevormd doordat er iets in een oester kwam, wat er niet thuishoort. Het litteken van een oester is de parel.
Hoe dan ook, een sieraad met parels is een waardevol sieraad. Het is een perfecte accessoire om een outfit, bijvoorbeeld een bruidsjurk, mee compleet te maken. Natuurlijk kun je met een parelcollier of een parelarmband iemand een heel persoonlijk cadeau geven. Natuurlijk zijn er tal van aanleidingen te verzinnen om iemand parels cadeau te doen. Klik snel op deze link, zodat je direct terechtkomt op een parel van een sieraden site van Juwelier It’s Beautiful! Enjoy!!