Waar kom het merk Hugo Boss vandaan?
Hugo Boss is een merk, dat al in 1923 in Duitsland is ontstaan. Van oorsprong staat Hugo Boss bekend om zijn kleding. Later werd daar parfum aan toegevoegd en tegenwoordig behoren zelfs schoenen, sieraden en horloges tot dit merk. De naam Hugo Boss komt van de modeontwerper en oprichter van het (textiel)bedrijf: Hugo Ferdinand Boss (*1885 – +1948). Tegenwoordig is het merk Hugo Boss opgesplitst in de merken Hugo en Boss. Alleen al in Nederland zijn er 25 winkels van Hugo Boss. De naam Hugo Boss of alleen Boss staat afgebeeld op alle sieraden en horloges van dit merk, waardoor iedereen die een sieraad of horloge van dit merk draagt, waarmee je dus eigenlijk een visitekaartje bent voor dit merk.
Wat betekent ATM?
ATM staat voor atmosfeer en wordt net als Bar (luchtdruk) of meter gebruikt om de waterdichtheid aan te geven. Hoe hoger dit getal is, hoe dieper je ermee het water in kunt. Nu denk je misschien: “Ja leuk, maar wat kan ik daar nu mee?”. Om dat op een overzichtelijke manier duidelijk te maken, zal ik hieronder een overzicht plaatsen.
Water Resistant – Spatwaterdicht.
30 meters/3 ATM/3 BAR – Bestand tegen een klein beetje (spat)water zoals bij handen wassen.
50 meters/5 ATM/5 BAR – Geschikt om mee te douchen.
100 meters/10 ATM/10 BAR – Geschikt om mee te zwemmen en snorkelen.
200 meters/20 ATM (plus)/20 BAR – Geschikt voor duiken.
1000 meters/100 ATM/100 BAR – Waterbestendigheid van elektronische apparatuur zoals smartwatches en wearables.
Nu is het wel zo, dat de waterdichtheid alleen geldt bij stilstaand water! En staat er op een horloge alleen dat deze waterdicht is, zonder dat er een druk of diepte staat aangegeven dan is deze alleen spatwaterdicht. Bovendien kun je je batterij alleen vakkundig laten vervangen door een juwelier, omdat dan de waterdichtheid gegarandeerd blijft.
Wat is een chronograaf?
Een chronograaf is kort gezegd een timer. Hiermee kun je meten hoe lang je er over doet om een bepaalde afstand af te leggen, maar je kunt deze ook gebruiken om bijvoorbeeld de hartslag te meten of om tijdens het duiken bij te houden hoe lang je over bepaalde handelingen doet. Een chronograaf wordt veel gedragen door professionele coureurs, duikers, artsen, piloten en sporters. Gelukkig wordt het steeds populairder om ook als niet-professional een chronograaf horloge te dragen. En bij een digitale chronograaf kun je gedetailleerde tijdsmetingen opslaan en kun je gebruik maken van een laptimer of van Bluetooth. Om de tijd af te lezen, kun je gewoon gebruik maken van de uur-, minuten- en secondewijzer. De meeste chronograaf horloges hebben drie sub-wijzerplaatjes, de zogeheten subdials, met daarin een secondewijzer, minutenwijzer en uurwijzer die afzonderlijk van elkaar de verstreken tijd afgeven. Er zijn zelfs chronografen met een extra secondewijzer, die de hele seconden meet. Deze secondewijzer wordt geactiveerd wanneer je gebruik maakt van de stopwatch functie. Behalve de gewone chronograaf heb je ook nog de flyback-chronograaf (die oorspronkelijk is ontwikkeld voor militaire piloten, die met een enkele druk op de knop de timer kunnen starten én herstarten), de jumping seconds chronograaf (waarbij je de wijzer kunt stoppen op een fractie van een seconde – kwart, eenvijfde, eenachtste en tienden van een seconde) en ten slotte de splitseconde- of dubbelchronograaf (zodra de knop wordt ingedrukt stopt de tweede secondewijzer, terwijl de eerste secondewijzer doorloopt; zodra de tijd is genoteerd, druk je op de knop en springt de gestopte wijzer gelijk aan de doorgelopen wijzer om daarna weer synchroon door te lopen; deze functie is vooral handig voor het noteren van tussentijden of rondetijden).
Wat is een tachymeter?
Een tachymeterring is meestal aangebracht op de bezel (ring) van het horloge. In combinatie met een stopwatch kun je met een tachymeter afstand en snelheid uitrekenen. In de eerste vliegtuigen, waarin nog geen digitale snufjes waren aangebracht, werd de tachymeter gebruikt om te berekenen of het vliegtuig nog genoeg brandstof had. Militairen gebruikten de tachymeter om uit te rekenen hoe ver vijandelijk geschut verwijderd was. Leuk, maar hoe gebruik je een tachymeter nou eigenlijk? Hiervoor gebruik je de formule T=3600/t. ‘T’ is dan het getal op de tachymeter, ‘3600’ is het aantal seconden per uur en ‘t’ is de tijd in seconden op de stopwatch of chronograaf. Zo meet je bijvoorbeeld de tijd die je doet over het afleggen van 1 kilometer. Hiervoor deel je 3600 door dit getal. De tachymeter geeft dan de snelheid van kilometers per uur aan. Maar zo kun je ook berekenen hoe ver de bliksem bij jou vandaan zit. Start de chronograaf, zodra je een lichtflits ziet en stop deze zodra je de donder hoort. Deel het aantal seconden door 3 en je weet hoeveel kilometer het onweer bij jou vandaan is. Geluid verplaatst zich immers met ongeveer één kilometer in drie seconden.
Wat is het verschil tussen een automatisch horloge en een quartz horloge?
De uitleg van een quartz is eigenlijk heel erg kort: Een quartz horloge bevat een batterij. Wanneer de batterij leeg is, laat je deze vervangen door een juwelier. Een automatisch horloge bevat geen batterij, maar windt zichzelf op door de bewegingen van je pols. Automatische horloges kun je daarom niet lang wegleggen, omdat het horloge dan stil gaat staan. Doordat er bij een automatisch horloge gen batterij wordt gebruikt, zal er dagelijks een afwijking in de weergegeven tijd zijn, variërend van een paar seconden tot bijna een volle minuut. Daarnaast is een automatisch horloge ook gevoeliger voor schokken en schade door vallen. Daar staat tegenover, dat je met een automatisch horloge wel een hoogstaand stuk techniek om je pols draagt. Doordat een mechanisch uurwerk vele malen complexer is dan een quartz horloge is de prijs ervan ook een stuk hoger. Dit komt doordat een mechanisch horloge uit heel veel onderdelen bestaat en daardoor bovendien veel zwaarder is dan een (digitaal) quartz horloge
Wat is het verschil tussen digitale en een analoge tijdsweergave?
De kortste omschrijving voor dit verschil is: Bij digitale tijdsweergave wordt de tijd weergegeven in cijfers, terwijl bij analoge tijdsweergave gebruik gemaakt wordt van wijzers op een wijzerplaat. Een horloge met een digitaal uurwerk bevat altijd een quartz uurwerk, terwijl een analoog uurwerk een mechanisch uurwerk bevat.
Hoe weet ik of ik een echte Boss horloge heb?
Boss staat erom bekend, dat de merknaam duidelijk vermeld staat op het uurwerk, op de sluiting van de horlogeband, op de achterkant van het uurwerk en, bij een leren horlogeband, aan de binnenkant van de band. In een aantal gevallen zal de naam Boss ook vermeld staan op de knop aan de zijkant van het uurwerk. Bovendien worden de Boss horloges geleverd inclusief een origineel merk, in een Boss horlogedoosje en voorzien van een Boss informatieboekje.
Om welke pols draag je een horloge?
De meeste mensen zullen hun horloge om de linker pols dragen. Toch zijn er ook mensen, die hun horloge om de rechter pols dragen. Hoe weet je nu om welke pols je je horloge moet dragen? Het antwoord is, dat je je horloge draagt om de pols van de hand waarmee je niet schrijft – ook wel de niet-dominante hand genoemd. Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, dragen daarom de meesten hun horloge dus om de linker pols. De oorspronkelijke reden, waarom het horloge doorgaans links gedragen wordt, stamt nog uit de tijd dat horloges vroeger moesten worden opgewonden. De knop die daarvoor gebruikt werd, zat dan aan de “goede” kant, zodat het opwinden eenvoudig met de dominante hand gedaan kon worden.
Waar staan de horloges van Boss nog meer om bekend?
De verschillende horloges van Boss hebben allemaal een uitstraling, die het mogelijk maakt om het horloge zowel te dragen tijdens het sporten als tijdens het werk. De strakke designs maken deze horloges perfect geschikt om te combineren met een business-look, maar ook met een casual-look en kan gedragen worden door jong(eren) en oud(eren). Bovendien zijn er horloges voor dames en heren. Zo kun je altijd voor de dag komen met een horloge van Boss! Kijk snel online op www.its-beautiful.nl of in onze Cadeauwinkel Ommen, aan de Varsenerstraat op nummer 4.