Horloge informatie
Een horloge is een uurwerk of klok. Het woord horloge is afkomstig uit het Frans. Tegenwoordig wordt het woord in het Nederlands vrijwel alleen gebruikt voor een klein, draagbaar uurwerk. In het Frans daarentegen wordt met horloge tegenwoordig een vast opgestelde klok bedoeld, terwijl een draagbaar uurwerk er montre heet. In dit artikel wordt alleen het draagbare uurwerk besproken.
Naast de tijd tonen sommige horloges ook de dag, datum, maand en jaar. Vóór de 20e eeuw waren de meeste horloges zogenaamde (vest)zakhorloges of savonettes (zakhorloge met springdeksel), die zoals de naam aangeeft in een (vest)zak werden gedragen. Meestal waren deze voorzien van een ketting. Het polshorloge maakte zijn opmars vanaf het begin van de 20e eeuw.(Bron: Wikipedia)
Waterdichtheid
De waterdichtheid van een horloge is van belang voor mensen die met het horloge onder de douche gaan of ermee willen zwemmen. Waterdichtheid is een ruim begrip. Hierbinnen zijn diverse gradaties. De gradaties worden over het algemeen aangeduid in ATM. (Bar) of in meters. In de praktijk houdt dat het volgende in:
30 meter / 3 ATM / 3 Bar
Water resistant – 30 meter: Bestand tegen water bij water-spatten of water tijdens het handen wassen (niet onderdompelen).
50 meter / 5 ATM / 5 Bar
Water resistant – 50 meter: Bestand tegen water bij zwemmen aan de oppervlakte (niet duiken).
Douchen/Zwemmen mits er geen grote temperatuursverschillen optreden.
100 meter / 10 ATM / 10 Bar
Water resistant -100 meter: Bestand tegen water bij snorkelen
200 meter / 20 ATM / 20 Bar
Water resistant – 200 meter: Bestand tegen water bij recreatie-duiken (niet dieper dan 20 meter)
Let op!
De aanduidingen zoals meter, ATM (atmosfeer) of bar op een horloge geven een technische indicatie van de waterdichtheid, maar ze zijn niet altijd precies te vergelijken met dieptemeters. Het is belangrijk om te beseffen dat andere factoren ook invloed kunnen hebben op de waterdichtheid van je horloge, zoals:
- Temperatuur: Extreme temperaturen kunnen de waterdichtheid beïnvloeden.
- Leeftijd van het Horloge: Na verloop van tijd kunnen afdichtingen slijten en de waterdichtheid verminderen.
- Drukverschillen: Veranderingen in atmosferische druk kunnen de waterdichtheid beïnvloeden, vooral bij diepzeeduiken.
Om ervoor te zorgen dat je horloge goed functioneert onder water, is het belangrijk om regelmatig de afdichtingen te laten controleren en te zorgen voor onderhoud volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
Hoe vaak moet de waterdichtheid worden getest?
Om de twee à drie jaar (bij professioneel duikers-gebruik minimaal jaarlijks) – Telkens wanneer de kast open is geweest. Bijvoorbeeld na het vervangen van de batterij of na een reparatie.
Watergebruik bij lederen band
Als je een horloge hebt met een lederen band, houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van de band kan afnemen bij veelvuldig contact met water. Het is daarom raadzaam om te voorkomen dat je met een lederen band doucht of zwemt.
Voor activiteiten waarbij je horloge in contact kan komen met water, zoals zwemmen, zijn stalen, rubberen en nylon banden meer geschikt. Deze materialen zijn beter bestand tegen vocht en slijtage.
Batterijtjes vervangen / Horloges
De invloed van temperatuurverschillen:
Plotselinge temperatuurverschillen kunnen aanzienlijke invloed hebben op de waterdichtheid van een horloge, omdat verschillende materialen zoals het glas en de kast verschillend uitzetten en krimpen. Dit kan leiden tot lekkage, vooral bij gradaties van 3, 5 en 10 ATM/Bar.
Bijvoorbeeld, als je horloge op het strand in de zon is opgewarmd en daarna plotseling in koud zeewater wordt ondergedompeld, kan dit temperatuurverschil lekkages veroorzaken. Dit soort problemen zijn duidelijk herkenbaar en vallen vaak buiten de garantie van horlogefabrikanten. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn met extreme temperatuurwisselingen om de waterdichtheid van je horloge te behouden.
Tips voor een mechanisch of automatisch uurwerk
Mechanische uurwerken met hand-opwinding of automatische kalibers vereisen bijzondere aandacht. Vermijd slagen, stoten of trillingen (zoals bij mountainbiken, golfen, tennissen of zwemmen), omdat deze het uurwerk kunnen beschadigen.
Chronograaf
Een chronograaf is een ander woord voor stopwatch. Met deze functie kun je een exacte tijdsmeting uitvoeren.